O programu LAKTO -
- diétny jedálniček pri laktózovej intolerancii
- pestrá a vyvážená strava
- zaradené špeciálne mliečne výrobky so zníženým obsahom laktózy či alternatívne suroviny
- uvítajú ľudia regulujúci obsah laktózy vo svojom stravovaní
- nie je vhodný pri alergii na mliečnu bielkovinu
- dostupný iba v trojchodovej kombinácii jedál (raňajky+obed+večera) a nie je možné uplatniť výnimky
- vybraná celodenná energetická hodnota programu je rozpočítaná do 3 chodov
Suroviny
Mliečne výrobky používané v programe Laktó- sú so zníženým obsahom laktózy.
Výživové okénko k tématu
Laktózovou intoleranciou trpí približne 10-20 % českej populácie a u väčšiny vzniká sekundárne v dôsledku ochorenia sliznice tenkého čreva, čo môže súvisieť napríklad s Crohnovou chorobou, celiakiou a pod.
S postupujúcim vekom môže u človeka fyziologicky klesať množstvo a aktivita enzýmu zvaného laktáza, čím vznikajú typické ťažkosti spojené s laktózovou intoleranciou alebo vstrebávaním laktózy. Ak dôjde k situácii, že enzým je málo účinný, alebo nevyvíja vôbec žiadnu aktivitu, laktóza sa pochopiteľne nerozloží tak, ako potrebujeme. Namiesto toho sa premiestni do hrubého čreva, kde je za prispenia mikroorganizmov fermentovaná, a začne robiť neplechu v podobe typických tráviacich ťažkostí. V týchto prípadoch je potrebné vyhľadávať výrobky s nízkym obsahom laktózy alebo bezlaktózové varianty. Tento princíp je práve uplatňovaný v krabičkovom stravovacom programe Lakto-. Málokto vie, že pri fermentácii dochádza k poklesu laktózy o 20-30 %, preto napríklad tvaroh, jogurt, kefír a acidofilné mlieko nemusí predstavovať pre ľudí s intoleranciou problém. Pri výrobe syrov majorita laktózy prechádza do srvátky, takže obsah laktózy v tvrdých syroch je skoro nulový.
Alergia na bielkovinu kravského mlieka je viac závažná a funguje úplne na odlišnom mechanizme ako laktózová intolerancia. U ľudí s preukázanou alergiou na bielkovinu kravského mlieka je nutné dodržiavať prísne bezmliečnu diétu. Tá spočíva v absolútnom vylúčení mliečnych výrobkov s obsahom nielen mlieka kravského, ale aj kozieho či ovčieho. Menované mlieka majú totiž podobnú alergenitu. Pri alergii na bielkovinu kravského mlieka (ABKM) dôjde k prehnanej reakcii imunitného systému. Reakcia vyvoláva najmä bolesti brucha, hnačku často s krvou v stolici, ale môže sa prejaviť aj žihľavkou či ekzémom. ABKM sa radí medzi najčastejšie potravinové alergie u detí do 3 rokov, zatiaľ čo u dospelých je skôr výnimočná. Spôsobujú ju produkty obsahujúce mliečnu bielkovinu. Mlieka sú pri bezmliečnej diéte nahradzované rastlinnými nápojmi zo sóje, orechov, ryže či ovsa.
Hovězí na víně, žampiony, šťouchané brambory
Dip z pečené dýně, knuspi, borůvky
Kuřecí s anglickou slaninou, cibulí a paprikou, pečené brambory
Špaldové pukance a višňový tvaroh
Kančí se šípkovou omáčkou s rakytníkem, muffin z quinoa a rýže
Seitan s omáčkou Teriyaki, basmati rýže
Směs listových salátů s tuňákem